Bij een mobiele politiebus op het Museumplein in Amsterdam zijn woensdag ongeveer driehonderd klachten binnengekomen over Zwarte Piet.

Dat meldde een woordvoerder van de politie donderdag. Deze steunbetuigingen ondersteunen de aangifte die anti-zwartepietactivist Jerry Afriyie heeft gedaan tegen de hulp van Sinterklaas.

Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij woensdag werd opgeroepen in het hele land aangifte te doen tegen de figuur Zwarte Piet. Dit kan nog de hele week. Op het Museumplein werd een mobiele politiepost neergezet om het mensen makkelijker te maken hun beklag te doen.

Aangifte tegen Sinterklaasjournaal

De stichting Nederland Wordt Beter en andere actievoerders deden vorig jaar al aangifte tegen Zwarte Piet wegens discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de zaak omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. De tegenstanders proberen het nu opnieuw.

De aangifte is onder meer gericht tegen de NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en winkelketens als De Bijenkorf, V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, omdat zij producten verkochten met een afbeelding van Zwarte Piet.

Als het OM de zaak wederom terzijde legt, willen de actievoerders via een procedure bij het gerechtshof bereiken dat justitie alsnog vervolging instelt. Ook denken ze dan aan het indienen van een klacht bij de Verenigde Naties en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De politie in Amsterdam heeft nog geen beeld van de aangiftes die bij politiebureaus elders in de stad zijn binnengekomen.

Protest tegen Zwarte Piet

Enkele sprekers grepen de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam woensdag aan om te protesteren tegen Zwarte Piet. "Ik verzet me tegen de jaarlijkse vernedering en belediging van zwarte mensen tijdens het sinterklaasfeest", zei cultureel-maatschappelijk ondernemer Kunta Rincho.

Omringd door andere demonstranten riep hij op tot een "geweldloos, vreedzaam en luidruchtig protest'' in aanloop en tijdens de officiële intocht van Sinterklaas in Meppel eind dit jaar. "We beginnen vandaag onze campagne om een einde te maken aan racisme tijdens het sinterklaasfeest. Wij wachten al 152 jaar op gerechtigheid en respect." Rincho, mede-oprichter van een beweging tegen Zwarte Piet, riep op massaal aangifte te doen tegen de figuur.

Herdenking bij monument

Bij het nationaal slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark werd woensdag herdacht dat de slavernij 152 jaar geleden is afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West. Ook vicepremier Lodewijk Asscher en burgemeester Eberhard van der Laan waren hierbij aanwezig. Van der Laan riep op niet een-op-een verbinding te leggen tussen de slavernij en Zwarte Piet. "Daarvoor is de slavernij een té grote mensenrechtenschending geweest.''

Asscher zei tijdens de emotionele herdenking de gevoelens van de zwarte gemeenschap te begrijpen. "Hoe lang het ook geleden is, we mogen nooit vergeten hoeveel er geleden is. Maar kwam er toen ook een einde aan het achterlijke denken dat hier achter zat? Nee, helaas. We zien dat racisme niet uit de samenleving is verdwenen. We moeten daarom in gesprek blijven en elkaar blijven ontmoeten."

Dood Mitch Henriquez

Tijdens de bijeenkomst werd ook stilgestaan bij de Arubaan Mitch Henriquez, die waarschijnlijk door politiegeweld om het leven kwam. "Ondanks het diepgaande onderzoek dat is aangekondigd, maak ik me zorgen'', zei Franc Weerwind, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. "We blijven het kritisch volgen.''

Prominenten legden kransen bij het slavernijmonument, scholieren lazen gedichten voor en waren optredens van artiesten. Rapper Typhoon sloot de herdenking af.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl